Banca din Cluj vrea sa-si majoreze capitalul cu 391,5 mil. lei ca o masura defensiva la situatia economica actuala.
Banca Transilvania (TLV), singura banca privata din top 10 care este controlata de investitori locali, incearca sa stranga 120 mil. lei (29 mil. euro) de la actionari printr-o majorare de capital, concomitent cu includerea in capitalul social a profiturilor nedistribuite din ultimii doi ani, in valoare de 174 mil. lei (42,4 mil. euro) si a unor prime de capital din majorarile anterioare, de 97 mil. lei (23,8 mil. lei).
In urma operatiunii, a carei valoare totala se va ridica la 391,5 mil. lei (peste 95 mil. euro), Banca Transilvania va avea cel mai mare capital social dintre bancile de pe piata, de 1,47 mld. lei (361 mil. euro).
"Este o masura defensiva, nu ofensiva. Situatia economica nu e deloc roza si noi vrem sa fim mai precauti decat in vremuri normale", a declarat Horia Ciorcila, presedintele si fondatorul Bancii Transilvania, care controleaza circa 4,9% din actiuni.
Dupa doi ani de criza, majoritatea bancilor locale incearca sa-si consolideze capitalurile pentru a face fata volumului tot mai mare de credite neperformante. Banca Transilvania a pus deoparte anul trecut provizioane de circa 125 mil. euro aferente creditelor neperformante, care i-au redus puternic profitul si au muscat din valoarea capitalurilor proprii. Cu aceeasi situatie s-au confruntat majoritatea bancilor de pe piata. Chiar si BCR, cea mai mare banca locala, a hotarat sa nu mai distribuie dividende si ar putea atrage capital de la actionari, in timp ce BRD-SocGen, a doua banca de pe piata, a redus puternic valoarea dividendelor, iar Bancpost si Alpha Bank au facut deja majorari de capital.
Spre deosebire de bancile care au in spate grupuri financiare straine, la care pot apela pentru imprumuturi, Banca Transilvania are un actionariat fragment