Circa 9,4 milioane. Acesta este numărul cetăţenilor români care nu vor fi afectaţi de introducerea sistemului de coplată a serviciilor medicale din spitalele publice, măsură care ar urma să fie introdusă de la 1 iulie. Anunţul a fost făcut, vineri, de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, informează NewsIn.
Categoria celor care nu vor plăti în plus la medic sau la spital include bolnavii cronici, pacienţii cu urgenţe medicale sau chirurgicale, pensionarii remuneraţi cu mai puţin de 700 de lei pe lună, şomerii, gravidele, persoanele persecutate politic înainte de 1990, persoanele fără venituri, copiii şi tinerii care sunt încă la şcoală (chiar dacă depăşesc vârsta de 18 ani) şi studenţii până în 26 de ani.
Contribuţia personală a cetăţenilor, ca urmare a introducerii sistemului de coplată, va fi de cel mult 600 de lei pe an de persoană, a mai spus Crisitan Irimie. Care a explicat că această sumă ar putea fi deductibilă fiscal pentru persoanele juridice, din impozitul plătit pentru angajat.
Secretarul de stat a menţionat că pacientul va trebui să păstreze tichetele de sănătate pe care la va primi după ce achită un serviciu medical, urmând să le ducă la Casa de Asigurări de Sănătate şi să primească o hârtie în baza căreia, la atingerea sumei de 600 de lei, va fi scutit apoi de orice plată.
Reprezentanţii organizaţiilor de pacienţi au sugerat că această procedură riscă să ducă la cozi şi să sporească birocraţia.
Iar unii medici au solicitat definirea clară a urgenţelor ce ar urma să fie exceptate de la coplată, precum şi stabilirea celor care decid dacă un anumit caz se încadrează sau nu în această categorie.
Coplata va reprezenta contribuţia personală la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor, în momentul utilizării efective a acestora. Mecanismul de coplată va aduce, potrivit reprezenta