În primele două luni ale acestui an statul a cheltuit cu 5,8 miliarde de lei mai mult decât a încasat, deficitul bugetar urcând astfel până la 1,1% din PIB. Îngrijorător este faptul că în timp ce în ianuarie diferenţa dintre venituri şi cheltuieli a fost de doar 1,63 miliarde de lei, în februarie ea a fost de 4,17 miliarde de lei, deci mai mult decât dublă. Guvernul mai are astfel voie să cheltuiască, per total, în martie, cel mult 2,45 miliarde de lei în plus faţă de ceea ce încasează, pentru a respecta ţinta trimestrială, de la finele acestei luni, impusă de FMI, de 8,25 de miliarde de lei.
Ceea ce este şi mai grav este că deficitul bugetar din ianuarie şi februarie, în total, este mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 5,8 miliarde de lei faţă de 4,6 miliarde de lei în 2009, în condiţiile în care anul trecut pe vremea asta guvernul vorbea despre creştere economică de 2%, nu de recesiune severă de peste 7% din PIB, deci cheltuielile programate erau oricum mult mai mari decât ar fi permis bugetul. Altfel spus, dacă anul trecut guvernul a avut scuza optimismului fără acoperire şi a faptului că nu a estimat corect impactul crizei, acum aceste scuze nu mai pot fi folosite.
Dacă nu se iau măsuri acordul e în pericol
Economiştii avertizează că, în cazul în care nu se reduce factura socială, în special pe partea de salarii bugetare, guvernul Boc va creşte taxele şi impozitele, pentru că altfel România nu are cum să respecte deficitul bugetar de 5,9% din PIB convenit cu FMI. Dacă statul va continua să cheltuiască mai mult decât are în acelaşi ritm ca la începutul acestui an, deficitul ar putea ajunge la 6,6% în 2010. Nerespectarea deficitului ar putea pune în pericol acordul, ceea ce ar însemna nu numai amânarea tranşelor, de care statul are nevoie pentru a plăti pensii şi salarii, ci şi scăderea încrederii in