Evenimentul a fost organizat în premieră de prima şi singura Casă de Cultură de Drept Privat şi de Interes Public pentru Ţara Oaşului din Bixad, cu scopul de a promova tradiţiile oşeneşti. Zeci de mii de mărgele viu colorate, prinse pe costumaţia oşencelor au atras atenţia localinicilor din Ţara Oaşului, prezenţi ieri la prima manifestare culturală din zonă.
Nu mai puţin de 50 de oşence au purtat cele mai noi colecţii oşeneşti, lucrate în totalitate manual.
„Evenimentul a fost organizat tocmai pentru a păstra şi promova actul cultural specific zonei Oaşului. Casa de Cultură de Drept Privat şi de Interes Public pentru Ţara Oaşului vrea să demostreze tuturor cetăţenilor că oşenii au cu ce să se mândrească“, a spus Viorel Finta, preşedintele asociaţiei culturale.
1250 de kilograme de material
Nu mai puţin de 1250 de kilograme de material au fost purtate de cele 50 de fete. Fiecare costum oşenesc cântăreşte cel puţin 25 de kilograme. Încărcătura o dă miile de mărgele prinse pe pânza manual brodată. „Aceste costume se poartă doar la evenimente speciale, nunţi, Paşte, Crăciun, dar şi în unele duminici. Este foarte greu, nu te prea poţi mişca“, a spus Irina Tătar, o oşancuţă care deţine un astfel de costum.
Două luni de muncă pentru un costum
Femeile din satul Bixad ştiu exact cât de minuţioasă este munca pentru crearea unui costum oşenesc autentic. „Lucrez în fiecare zi la un astfel de costum, cusutul durează numai două săptămâni. Trebuie să ai ochi formaţi pentru aşa ceva şi bineînţeles, îndemânare“, a declarat Maria Tătar, de 47 de ani, una dintre cele trei croitorese al satului Bixad care face la comandă astfel de costume. Comenzile se fac înainte cu două trei luni, munca pentru întregul port realizându-se într-un timp mai îndelungat. „Am multe comenzi, abia fac faţă. Trebuie însă de menţionat că toată