Nu am ştiut acest lucru decât după ce m-am întors de acolo aşa că nu vă aşteptaţi la peisaje industriale, ci la un loc de relaxare inedit, surprinzător şi uşor de explorat.
Introducerea cu bogăţia era necesară pentru a înţelege ce se poate face pentru turism atunci când nu se trăieşte exclusiv din asta. Vorarlberg e un loc cosmopolit, dăruit de natură şi transformat de oameni. În primul rând veţi observa aici arhitectura „ciudată", un fel de vechi combinat cu nou atât de bine încât pare a fi parte din peisaj.
Cu mulţi ani în urmă, câţiva tineri arhitecţi, sătui de rigorile breslei, impuse de la Viena, au decis să se stabilească şi să creeze în Vorarlberg. Având sprijinul autorităţilor locale, au reuşit să transplanteze conceptul de cool din metropolă în mediul rural. Şi au făcut-o în aşa fel încât să nu pară nicidecum forţat.
Bregenz, capitala provinciei, este situat la poalele muntelui Pfaender, pe malul lacului Boden, iar numele lui sună ca o arie de operă în urechea oricărui iubitor de muzică clasică. Şi asta pentru că aici, în fiecare vară, are loc cel mai mare festival de operă din Europa, ţinut pe o insulă ancorată de faleza din Bregenz a lacului Boden.
Oraşul vine în valuri înspre munte, zona nouă pe malul lacului, zona veche urcând înspre versanţi. Oraşul are câte ceva de oferit vizitatorilor în orice zi a anului, însă vara un sejur în Bregenz începe sau se termină cu o seară la operă. Însuşi James Bond a fost tentat de spectacolul de pe scena plutitoare în „Quantum of Solace". La fiecare doi ani, aici se montează câte o operă care se joacă aproape zilnic în lunile iulie şi august. Artişti lirici renumiţi din întreaga lume îşi petrec verile aici, spre încântarea unui public al cărui număr sare de 1 milion de vizitatori melomani anual. Pentru 2009-2010, opera aleasă de organizatori este „Aida" de Verdi.
Natura şi arta modernă
Cei