Ministerul Finanţelor Publice evaluează posibilitatea compensării Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) aferente proiectelor finanţate din fonduri europene, propunerea urmând să fie negociată cu reprezentanţii UE, a anunţat, vineri, şeful Executivului, Emil Boc. "Noi lucrăm cu Ministerul de Finanţe la o posibilitate de compensare a TVA pe fonduri UE, numai că legislaţia din UE nu ne permite, trebuie negociat cu ei (cu reprezentanţii Comisiei Europene- n.n.) cumva", a spus Boc, aflat într-o vizită de lucru la Focşani.
Această măsură ar veni cu atât mai mult în sprijinul firmelor şi mai ales autorităţilor locale care vor să acceseze fonduri europene deoarece s-ar adăuga la un act normativ recent promovat de Executiv şi care prevede că, din această lună, statul va garanta în proporţie de 80% creditele contractate de autorităţile locale pentru cofinanţarea proiectelor europene. Băncile care pot acorda împrumuturi vor fi selectate în baza legislaţiei privind achiziţiile publice. Programul se va desfăşura prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, iar plafonul garanţiilor de stat a fost stabilit de Guvern la 300 de milioane de euro.
Garanţiile de stat se acordă pentru proiecte din domeniul infrastructurii de transport, alimentare cu apă sau canalizare, dar şi pentru proiecte din domeniul energiei, educaţiei, cercetării-dezvoltării, sănătăţii şi asistenţei sociale. (M.T.)
Ministerul Finanţelor Publice evaluează posibilitatea compensării Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) aferente proiectelor finanţate din fonduri europene, propunerea urmând să fie negociată cu reprezentanţii UE, a anunţat, vineri, şeful Executivului, Emil Boc. "Noi lucrăm cu Ministerul de Finanţe la o posibilitate de compensare a TVA pe fonduri UE, numai că legislaţia din UE nu ne permite, trebuie negociat cu ei (cu reprezentanţii Comisiei Europene- n.n.) cumva", a spus Boc, aflat în