Copilul tău este încercat de o stare de nervozitate atunci când se află în centrul atenţiei sau atunci când trebuie să răspundă la o întrebare în faţa clasei? Înseamnă că suferă de fobie socială, care, potrivit datelor statistice, afectează 1,4 la sută din copii şi adolescenţi.
Denumită şi anxietate socială, fobia socială se caracterizează prin frica intensă de a fi în atenţia celor din jur, de a fi privit sau evaluat negativ de aceştia. În timpul unui astfel de episod, copilul are pulsul crescut, tremură şi se înroşeşte.
Potrivit psihoterapeuţilor, un copil care suferă de fobie socială poate să interacţioneze normal cu membrii familie şi cu cei apropiaţi, dar să se intimideze atunci când se află în compania unei persoane străine.
În general, fobia socială debutează la începutul adolescenţei, însă este frecvent întâlnită şi la copiii mai mici.
Din ce cauză apare
Este foarte greu de stabilit cauza exactă a acestei tulburări. Studiile realizate în timp au arătat că, în proporţie de 60 la sută, interacţiunea dintre factorii genetici şi cei de mediu contribuie la apariţia anxietăţii sociale. Mai exact, s-a observat că în familiile în care cel puţin unul dintre părinţi suferă de fobie socială, şi copiii pot manifesta această tulburare.
De asemenea, fobia socială se poate instala în urma unor experienţe traumatice la care copilul este supus sistematic, cum se întâmplă, de exemplu, atunci când este criticat. Totodată s-a observat că şi în familiile în care părinţii sunt hiperprotectivi, copiii au un risc crescut de a suferi de fobie socială. Potrivit psihologilor, atunci când un copil este protejat excesiv de părinţii săi, în mintea lui se creează ideea că lumea este ameninţătoare şi că nu îi poate face faţă.
Vorbeşte cu profesorii despre problema lui
Dacă în cazul unui adult fobia socială poate fi mascată fără ca cei din jur s