Deşi nu există nici o dovadă că Traian Băsescu s-ar afla la originea scurgerilor de informaţii către ziarişti în legătură cu reţeaua Voicu, oameni care i-au fost apropiaţi preşedintelui, dar acum îi sunt inamici politici, precum fostul şef SIE Claudiu Săftoiu, au contrapus transcripturile publicate de Hotnews - care îi priveau pe SENATORUL PSD Cătălin Voicu, SENATORUL PSD Alexandru Mazăre, Judecătorul Curţii Supreme Florin Costiniu sau judecătorul ICCJ Cristian Jipa - unui posibil „clan Cocoş", care ar fi la fel de corupt. La fel a făcut Crin Antonescu anul trecut, în baza „dezvăluirilor" lui Sorin Roşca Stănescu despre un posibil „clan Băsescu", care ar fi făcut comerţ ilicit cu armament în favoarea unor grupări teroriste. La acestea se adaugă şi acuzaţia mult mai gravă lansată de Mugur Ciuvică privind posibila calitate a lui Traian Băsescu de informator sau ofiţer al fostei Securităţi. Mai există la îndemână veşnicul „dosar Flota" aflat în lucru de prin '94-'95, precum si „casa din Mihăileanu".
Aceste „informaţii", fie că au la bază fapte mai puţin limpezi din trecutul preşedintelui, fie că sunt contrafaceri, sunt scoase la lumină de fiecare dată când apar în presă documente sau înregistrări din dosarele de mare corupţie de la DNA, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazurile Remeş sau Voicu. Faptul că sunt aduse în discuţie cu regularitate petele - multe dintre ele, fără îndoială, reale - din biografia lui Băsescu nu are însă drept scop neapărat compromiterea şi delegitimarea preşedintelui, ci a instituţiilor statului care instrumentează cazurile de corupţie, în special a DNA.
La foarte scurtă vreme după ce Monica Macovei l-a schimbat pe Ioan Amarie cu Daniel Morar şi au fost declanşate anchetele împotriva lui Adrian Năstase şi Dan Voiculescu, fostul premier PSD a lansat teoria potrivit căreia DNA este arma pe care Băsescu o foloseşte în mo