De la 1 iulie 2010 vom plăti şi mai mulţi bani pentru serviciile medicale. Aşa promite Ministerul Sănătăţii, care a elaborat proiectul de reglementare a coplăţii, aflat în dezbatere pe site-ul instituţiei.
Potrivit proiectului de modificare a Legii nr. 95/2006 postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, persoanele care contribuiau şi până acum la sistemul asigurărilor de sănătate - angajaţii şi pensionarii cu venituri mai mari de 700 de lei - vor plăti în plus o sumă de bani pentru serviciile medicale de care vor beneficia. Categoriile care erau scutite de la plata asigurărilor de sănătate vor beneficia de scutire şi pentru coplată.
Ministerul Sănătăţii susţine că măsura a fost impusă de FMI şi Banca Mondială. Dincolo de beneficiile, discutabile (aducerea în sistem a 700 de milioane de lei), pe care le vede Ministerul Sănătăţii pentru sistemul sanitar prin această măsură, introducerea coplăţii îi va afecta financiar pe contribuabili şi pe angajatori, şi aşa cocoşaţi sub povara dărilor fiscale. La fel de discutabil este şi faptul că guvernul va găsi resurse la bugetul de stat pentru a acoperi partea pentru cei 9.400.000 de români care vor fi scutiţi de coplată.
Dar să vedem despre ce este vorba.
Unde se va aplica?
Tichetul moderator pentru sănătate va funcţiona ca un document de plată, care va conţine CNP-ul pacientului şi va fi semnat de acesta. Pacientul va putea să beneficieze de tichete în valoare de 600 de lei pe an, iar dacă depăşeşte plafonul de maximum 600 lei/an, va primi asistenţă medicală fără să mai achite coplată. Conform proiectului, plata tichetelor revine pacientului, însă nu este obligatoriu. Ministerul Sănătăţii a propus Ministerului de Finanţe Publice ca efortul financiar să fie preluat de angajator şi dedus fiscal.
Sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul