Un proiect finanţat de Uniune Europeană şi întocmit de Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România, vine în ajutorul persoanelor aflate în detenţie şi a tinerilor care au un comportament deviant.
Şefii penitenciarelor din toată ţara se întâlnesc timp de trei zile la Buşteni pentru apune la punct ultimele detalii înainte de implementarea programului pilot ce are ca scop creşterea şanselor de incluziune socială a persoanelor aflate în detenţie, printr-o mai bună educare, informare a societăţii şi imbunătăţirea condiţiilor de detenţie în penitenciar.
„Pentru prima oară în România va fi implementat la penitenciarul din Botoşani şi proiectul educaţional "O zi în penitenciar", de prevenţie a comportamentelor delicvente ale tinerilor. Astfel pe bază de voluntariat, tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani care au potenţial infracţional, vor putea vedea cu ochii lor care este viaţa într-o închisoare. Proiectul, cu o durată de implementare de 3 ani şi în valoare de aproximativ 5 milioane euro, este finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional
Sectorial, urmează să fie extins şi la celelte penitenciare din ţară.", ne spune Inspector principal Iana Morar - director Direcţia Integrare Socială ANP. Proiectul s-a bucurat de un real succes în Portugalia, iar experţii de acolo au venit la întâlnirea cu reprezenţanţii administraţiei penitenciarelor din România, pentru a le vorbi despre impactul programului asupra participanţilor.
"Programul "O zi în inchisoare", face parte din ansamblul de proiecte al direcţiei generale a închisorilor din Portugalia , printre care şi pe cele cu care am venit să le implementăm în România şi pot să spun că acest proiect a avut cel mai mare impact în închisorile noastre şi s-a bucurat de un real success atât din partea deţinuţilor cât şi din partea tinerilor care au putut să vadă cu