Implicarea României în proiectul South Stream, dar şi colaborarea dintre Romgaz şi Gazprom, depinde de rezultatul discuţiilor de la Moscova de săptămâna aceasta. După lansarea anunţului referitor la o posibilă implicare a României în proiectul gazoductului South Stream, ştirile au început să se precipite. Trecând peste cea conform căreia ţara noastră nu a fost, de fapt, invitată oficial să participe la noul proiect, cea mai relevantă informaţie este cea care arată că,
Implicarea României în proiectul South Stream, dar şi colaborarea dintre Romgaz şi Gazprom, depinde de rezultatul discuţiilor de la Moscova de săptămâna aceasta.
După lansarea anunţului referitor la o posibilă implicare a României în proiectul gazoductului South Stream, ştirile au început să se precipite. Trecând peste cea conform căreia ţara noastră nu a fost, de fapt, invitată oficial să participe la noul proiect, cea mai relevantă informaţie este cea care arată că, după eliminarea intermediarilor, importul de gaze naturale va fi realizat printr-o companie mixtă româno-rusă.
„Gazprom şi-a manifestat interesul ca, odată cu finalizarea contractelor de furnizare în vigoare, să aibă o relaţie directă cu Romgaz“, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei. Şeful acestei instituţii, Adriean Videanu, a participat recent la şedinţa Consiliului de Administraţie al Romgaz, unde a spus că intenţionează să „încurajeze cât mai mult cu putinţă ieşirea Romgaz ca un actor important în zona energetică externă, în zona caspică şi în cea arabă.“ O delegaţie a companiei româneşti va pleca, săptămâna aceasta, la Moscova pentru a discuta despre colaborarea cu Gazprom, modalităţile identificate fiind „valorificarea depozitelor de înmagazinare şi investiţii în cogenerarea de înaltă eficienţă în zona energiei electrice“, după cum a menţionat Adriean Videanu.
Pod energetic între Asia şi Eur