Din 100 de fermieri doar sase au finalizat proiecte de dezvoltare rurala cu bani primiti de la UE, restul dosarelor eligibile fiind in stand-by din cauza ca bancile nu le ofera co-finantarea.
Din cei peste opt miliarde de euro garantati de Bruxelles ca fonduri europene care ar trebui injectate in agricultura romaneasca, 1,7 mld. euro au fost atrasi de proiectele care au trecut testul eligibilitatii si au fost incheiate intre Ministerul Agriculturii si fermieri. Cu toate acestea, doar 100 mil. euro, adica 5,8% din banii atrasi, se regasesc in investitii finalizate.
Ciprian Nita, proprietarul procesatorului de ciuperci si fructe de padure TransDam din Bacau, este unul din fermierii caruia UE i-a garantat un proiect de 2,5 mil. euro, dar care nu are cum sa il implementeze pentru ca bancile refuza sa ii acorde co-finantarea.
"Am depus dosarul in iunie 2008 si tot atunci am inceput sa discut cu bancile pentru a vedea daca un astfel de proiect este bancabil. M-au asigurat ca voi primi banii, am trecut si de controalele Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP - care gestioneaza fondurile europene - n.red.), iar in decembrie am semnat contractul. Urma sa iau bani de la banca, sa demarez proiectul, ca mai apoi sa-mi pot deconta o parte din bani de la UE, dar cum a venit criza, banca nu a mai vrut sa-mi mai acorde finantare", a declarat pentru ZF Ciprian Nita.
Cauta finantare in Italia
Proiectul din Bacau, in valoare de 2,5 mil. euro, presupune achizitia unui spatiu de 2.500 mp, a unor camere frigorifice si a utilajelor de ambalare, conservare si prelucrare ciuperci si fructe de padure pentru o cantitate de 500 de tone de produse. "Am nevoie de 700.000 de euro de la banca, dar chiar daca am in ajutor Fondul de a Creditului Rural (FGCR), bancile refuza sa imi acorde credit din teama ca nu isi vor recupera banii. Am fost nevoit