Creditele acordate populaţiei sunt considerate de bănci la fel de riscante ca în 2007. Dobânzile actuale adaugă peste indicii de referinţă marje similare celor de acum trei ani. Costul total al creditelor în euro luate de persoanele fizice era mai scăzut cu până la trei puncte procentuale în luna ianuarie a acestui an, comparativ cu cel înregistrat în urmă cu trei ani, potrivit datelor statistice publicate de Banca Naţională a României (BNR). Dobânda anuală efectivă - DAE
Creditele acordate populaţiei sunt considerate de bănci la fel de riscante ca în 2007. Dobânzile actuale adaugă peste indicii de referinţă marje similare celor de acum trei ani.
Costul total al creditelor în euro luate de persoanele fizice era mai scăzut cu până la trei puncte procentuale în luna ianuarie a acestui an, comparativ cu cel înregistrat în urmă cu trei ani, potrivit datelor statistice publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Dobânda anuală efectivă - DAE - la creditele de consum în moneda europeană a fost de 10%, iar la cele ipotecare, de aproape 6%.
Împrumuturile în lei sunt însă mai scumpe decât în urmă cu trei ani: costul efectiv a sărit cu peste două puncte procentuale în cazul creditelor noi pentru locuinţe, DAE ajungând la 13,7%, în timp ce la creditele de consum a avansat cu trei puncte, până la aproape 22%.
Întoarcerea în timp
Statisticile arată că, de regulă, costul efectiv al împrumuturilor a urmat evoluţia indicilor de referinţă utilizaţi de obicei de bănci când acordă credite - EURIBOR la 3 sau 6 luni pentru creditele în euro, respectiv ROBOR la 3 sau 6 luni.
Punerea în oglindă a costurilor totale percepute de bănci la creditele noi şi a valorilor indicilor de referinţă arată că marjele băncilor erau în ianuarie a.c. la niveluri similare cu cele din urmă cu trei ani. Între timp, punctele de dobândă percepute de bănci peste nivel