Bugetul general a trecut pe deficit in luna februarie, dupa ce in ianuarie s-a inregistrat un usor excedent, dezechilibrul bugetar ajungand la 5,8 mld. lei (1,1% din PIB).
Nivelul deficitului este dublu fata de cel inregistrat in primele doua luni ale anului trecut.
"Situatia este ingrijoratoare. Practic intr-o singura luna a fost facut un deficit de aproape 6 mld. lei. In aceste conditii exista un risc foarte mare ca la sfarsitul lunii martie sa nu ne incadram in tinta de deficit bugetar nominala agreata cu FMI. Probabil au fost facute plati consistente, amanate din ultima parte a anului trecut. Presiunile continua sa existe", a comentat Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.
Autoritatile au negociat cu Fondul Monetar International o tinta de deficit de 8,2 mld. lei pentru primul trimestru din 2010.
Veniturile au inregistrat dupa doua luni o scadere de 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 25,2 mld. lei, in timp ce cheltuielile au urcat cu aproape 6%, la 31 mld. lei.
Incasarile din TVA, cea mai importanta resursa pentru bugetul de stat, s-au prabusit cu 19%, in conditiile in care consumul nu a dat semne de revenire.
Ministerul Finantelor a explicat ca evolutia TVA a fost influentata si de majorarea sumelor restituite de la 1,4 mld. lei in 2009 la 1,6 mld. lei in 2010.
Veniturile din impozitul pe profit au crescut, in termeni nominali, cu 3,6% comparativ cu primele doua luni ale anului trecut. Insa, sumele colectate din impozitul pe venit s-au redus cu 7,9%.
Totodata, veniturile din impozite si taxe pe bunuri si servicii s-au redus cu 10,9%, avand o evolutie diferentiata. Astfel, in timp ce incasarile din accize au urcat cu 210,3 mil. lei (10,5%), incasarile din TVA s-au diminuat.
Comisia Europeana a avertizat recent ca deficitul bugetar ar putea sa depaseasca in acest an tinta asumata de Guvern,