Vineri, 26 martie 2010, se implinesc 20 ani de la infiintarea Serviciului Roman de Informatii, ocazie cu care s-a pus iar in discutie necesitatea ca tara noastra sa aiba atatea servicii si agenti secreti, dar si legatura dintre actualul SRI si fosta Securitate.
In ultimele zile, stenogramele Voicu au pus din nou accent pe spionarea persoanelor prin mijloace consacrate inainte de 1989. "Nu vorbim de stenograme aici, ci de interceptari ca pe vremea lui Ceausescu", a acuzat Ion Iliescu. El ar trebui sa stie cel mai bine, nu?
Iliescu cere presei sa investigheze "porcaria securistica" din cazul Voicu
SRI nu e fosta Securitate
Presedintele Traian Basescu a tinut sa spuna, fara ca nimeni sa il fi intrebat, ca Serviciul Roman de Informatii a devenit, in ultimii ani, un serviciu modern si inatacabil, de talia agentiilor internationale, iar informatiile furnizate de SRI sunt folosite pentru apararea legii si a Constitutiei.
Basescu a subliniat ca, desi se utilizeaza aceleasi mijloace de culegere a informatiilor, rapoartele SRI sunt folosite, in ziua de astazi, pentru apararea legilor statului.
"Am observat ca foarte multi au ori o tenta de ironie ori de repros atunci cand vorbesc de mijloacele utilizate de SRI in culegerea de informatii. Vreau sa va asigur ca sunt aceleasi mijloace pe care le utilizeaza toate serviciile din lume, de la satelit pana la banala ascultare a telefonului, atunci cand sunt probleme de securitate nationala si cand sunt avizate de judecatori. Problema este in slujba cui sunt puse aceste informatii.
Basescu sustine ca SRI nu se compara cu fosta Securitate
Fosta Securitate utiliza mijloace asemanatoare pentru a sustine un regim dictatorial si un partid unic, pe cand noul SRI utilizeza informatiile pentru apararea legii si pentru apararea Constitutiei", a sublinia