In anii '80 ai secolului trecut, in plin război rece, Biblioteca Congresului din Washington comanda o anchetă menită a stabili cărţile care au marcat in mod hotărâtor gândirea cititorului american. Prima, evident, a ieşit Biblia, dar locul al doilea era ocupat de Atlas Shrugged (Răzvrătirea lui Atlas), un roman filosofic (netradus in româneşte) de Ayn Rand.
Intre timp, ecartul dintre cele două cărţi s-a mărit, clasamente de pe net păstrând, incă nedisputat, primul loc pentru Biblie şi coborând Atlas-ul răzvrătit pe locul al zecelea. Oricum, o prezenţă descumpănitoare in elita cărţilor. Sau, poate, pe deplin meritată, in măsura in care ne face să reflectăm la seducţia glasului sirenelor sau... al Mamonei.
Ayn Rand este pseudonimul literar al Alisei Zinovievna Rosenbaum (Sankt Petersburg, 1905 - New York 1982). Născută şi crescută intr-o familie de evrei nepracticanţi (tatăl, chimist ca formaţie, işi intreţinea familia din veniturile unei farmacii), Alisa a avut la vârsta de nouă ani revelaţia viitoarei cariere: avea să fie o scriitoare de succes. Naţionalizând farmacia paternă şi condamnând familia la sărăcie, bolşevicii au făcut-o să vadă că dorita bunăstare şi inflorire personală nu puteau fi atinse decât in America libertăţii, unde a şi ajuns in 1926. Avea 21 de ani, un pseudonim literar creat cu grijă (după cum a explicat ea insăşi, Ayn era prescurtarea prenumelui finlandez Ayna, iar Rand venea din jocul cu literele cirilice ale numelui de familie citite de un ochi alfabetizat latin - iar nu, cum s-a construit legenda, din marca maşinii de scris Remington Rand la care işi dactilografia textele) şi continentul opulenţei care i se intindea la picioare. Rămânea doar să-l cucerească... Şi a făcut-o, infiltrându-se pentru inceput in redutele Hollywood şi Broadway. In 1943, când i-a apărut primul roman de succes, The Fountainhead (Izvorul - şi acest