"Premierul părăseşte America făcut de ocară, izolat şi mai slab decât atunci când a venit", a scris cotidianul israelian Ha'aretz, citat de Agerpres.
Rareori se întâmplă ca un şef de guvern aflat în vizită la Casa Albă să nu pozeze pentru fotografi şi ca un aliat-cheie să fie lăsat singur să facă ce vrea, în timp ce preşedintele se retrage pentru a lua masa in privat, comentează ziarul britanic.
După eşecul de a obţine o promisiune scrisă privind concesiile legate de aşezările evreieşti, Obama a ieşit de la întâlnirea cu Netanyahu, dar l-a invitat să rămână la Casa Albă pentru a se consulta cu asistenţii săi şi spunând: "Să mă anunţaţi dacă există ceva nou", potrivit unui congresman american care a vorbit cu premierul. "A fost îngrozitor", a declarat acesta.
Un ziar israelian a numit întâlnirea "o hărţuială în etape", otrăvită de atâta neîncredere încât delegaţia israeliană a plecat în cele din urmă, mai degrabă decât să rişte să fie ascultată în secret pe o linie de telefon a Casei Albe. Un alt ziar a afirmat că premierul a primit "tratamentul rezervat preşedintelui Guineii Ecuatoriale".
Netanyahu şi-a prelungit şederea cu o zi pentru discuţii de urgenţă în scopul reluării negocierilor de pace, dar a plecat joi noaptea fără nicio declaraţie oficială de ambele părţi. A revenit în Israel izolat, după ce mass-media israeliene au calificat incidentul drept ambuscada Casei Albe, pentru care premierul se face în mare parte vinovat, relevă The Times.
Potrivit unor surse, Netanyahu nu a reuşit să-l impresioneze pe Obama cu o diagramă pe puncte care să demonstreze că nu el este răspunzător pentru calendarul anunţurilor de proiecte de noi aşezări în Ierusalimul de Est. Se spune că Obama s-a învineţit de furie atunci când un astfel de anunţ a deviat vizita vicepreşedintelui Joe Biden în Israel în această lună şi, după cât se pare, mânia nu i-a tre