Afacerile administrate de actorii şi cântăreţii români vor intra sub incidenţa viitorului Cod Fiscal, creând o confuzie generală în lumea showbizului autohton. Artiştii cred că Fiscul le-a luat în vizor activităţile comerciale tocmai pentru că ei nu se pricep la taxe şi impozite, astfel că statul le poate lua oricât din venituri.
După ce coboară de pe scenă sau ies din platourile de filmare, cei mai mulţi dintre artişti se ocupă şi de unele afaceri, în domenii precum taximetria, alimentaţia publică, turismul sau îngrijirea corporală.
Tocmai pentru că se încadrează în aceste domenii, afacerile celebrităţilor vor intra în colimatorul marii impozitări pe care o pregăteşte Guvernul prin modificarea Codului Fiscal.
„Nu suntem maşini de creaţie!"
Întrebaţi cum se vor descurca în calitate de plătitori de impozit forfetar, artiştii îşi cam pierd buna dispoziţie şi se arată cel puţin contrariaţi de intenţia Executivului.
„Cred că va fi ceva îngrozitor, dar eu nu pot să spun în ce măsură voi fi afectat, pentru că nu mă pricep la contabilitate, taxe şi impozite. Dar poate că tocmai pe asta se bazează şi statul, pe faptul că noi, artiştii, nu prea ştim cum se fac astfel de calcule, aşa că ni se poate lua oricât", ne-a declarat Ioan Gyuri Pascu.
Faptul că şi activităţile de creaţie şi cele de interpretare artistică (spectacole) vor intra în sfera impozitării este „incredibil" pentru Toni Grecu, şeful trupei „Divertis". „Observăm că se vrea o egalizare între creaţia artistică şi producţia de bunuri, ceea ce este o imensă greşeală. Noi nu avem fabrici de cuie sau ateliere de curăţat burlane, pentru ca veniturile să ne fie constante, avem doar nişte contracte pentru spectacole.
În domeniul creaţiei artistice nimic nu este previzibil - cum să plătesc impozit trimestrial, când nu se ştie niciodată cât durează un contract? Înţeleg că la nivelul