Tinerii francezi sunt gata sa faca orice pentru a deveni medici. Unii au picat examenul de la sfarsitul primului an de facultate in Franta, dar au mers apoi sa se pregateasca in Romania; pentru cei care nu reusesc in Hexagon, salvarea vine din Romania, scrie publicatia franceza Le Point, care deschide o dezbatere pe acest subiect.
Premisele de la care pleaca discutia sunt urmatoarele: Universitatea de la Cluj a deschis in 2000 o filiera francofona la medicina, farmacie si chirurgie dentara, iar diplomele obtinute de studentii francezi le permit sa lucreze apoi in Franta, prin intermediul acordurilor Uniunii Europene.
"Expatrierea studentilor care au esuat in Franta"
Un fenomen denuntat de un an de Consiliul ordinului medicilor si pus in dezbatere in numeroase randuri de presa franceza. "Aceasta expatriere a studentilor care au esuat in Franta este inadmisibila si creeaza o discriminare fata de studentii francezi", sustine dr. Xavier Deau, vicepresedinte al Consiliului ordinului medicilor, care denunta "o mascarada de studii". Cu atat mai mult cu cat jocul du-te vino reincepe la finele celui de-al saselea an de studii. Motivul: "in mod paradoxal, in Romania este mai dificil decat in Franta sa-ti gasesti un loc unde sa lucrezi ca intern imediat dupa terminarea facultatii", noteaza Le Point.
In Romania, la fel ca si in Franta, selectia se face pe baza unui clasament. Numai ca, daca in Franta orice student care se prezinta la concurs obtine o repartizare la un spital, in Romania numai primii clasati primesc un loc. "Un baraj care nu descurajeaza, insa, francezii exilati", scriu jurnalistii din Hexagon. Pana de curand, reglementarea concursului din anul sase valida doar inscrierea studentilor europeni care si-au facut cursurile in Franta. Studentii francezi de la Cluj au declarat ca sunt discriminati si au avut castig de cauza. De atunci,