O echipă formată din sociologi şi reprezentanţi ai instituţiilor locale a analizat condiţiile de viaţă din cartierul Cetate. Primele concluzii ale unui studiu coordonat de un cercetător din cadrul Academiei Române sunt că locatarii celebrului bloc trăiesc în condiţii aproape inumane. Locatarii din blocul ocupat în cea mai mare parte de familii de ţigani au primit materiale de construcţii pentru a începe renovarea imobilului.
Echipa de cercetători a fost formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii, coordonaţi de dr. Sofia Stănculescu, cercetător în sociologie la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române. Analiza, intitulată „Calitatea vieţii şi gradul de satisfacţie privind locuirea în cartierul Cetate“, a avut ca subiecţi aproximativ 9.700 de locatari, din 107 blocuri.
Principalul obiect al cercetării a fost blocul G2, de pe strada Arnsberg, cunoscut şi sub numele de „Turturica“. Acesta este locuit, în principal, de ţigani. Într-un apartament stau chiar şi câte două sau trei familii. Doar 55 de apartamente sunt conectate la reţeau electrică, iar ceilalţi locatari fie apelează la improvizaţii electrice ilegale, fie folosesc lumânările.
Conform primelor rezultate ale studiului, o familie de romi care locuieşte într-o garsonieră de 11,5 metri pătraţi are, în medie, şase persoane. În urma acestor concluzii s-a stabilit ca autorităţile locale, care sunt implicate în proiect, să demareze reabilitarea blocului. „Vrem să transformăm blocul «Turturica» şi vecinătatea acestuia într-un spaţiu agreabil şi plăcut pentru întreaga comunitate“, a declarat primarul Mircea Hava.
Lucrări de renovare
Primăria le-a oferit locatarilor materiale de construcţii, pentru a efectua lucrări interioare. „Am început renovările pe scară, dar mai avem nevoie de materiale. Balustradele sunt foarte şub