Au refuzat să accepte transformarea Unirii Tricolor în Dinamo şi au plătit cu ani din viaţa lor. Ani petrecuţi după gratii.
Constantin Anghelache i-a povestit lui Justin Gafiuc calvarul prin care a trecut: doi ani de temniţă. Despre fostul antrenor al Unirii Tricolor, Ştefan Cîrjan, se ştie că a fost închis 10 ani. Istoricul clujean Gheorghe Bodea susţine că e vorba de 15 ani petrecuţi la Jilava, Aiud, Gherla, Piteşti, Văcăreşti sau la Canal. Ce soartă a avut Cîrjan! A trecut pe la mai multe penitenciare decît pe la echipe de fotbal. După ce a demisionat de la Unirea Tricolor, cu care cîştigase titlul în 1941,"U" Cluj i-a întins o mînă de ajutor. Constantin Rădulescu l-a contactat pe scările federaţiei :"Hai la U!"
Condamnat fără proces
Primul mandat, cel din 1948, a durat doar cîteva luni. "A fost luat direct de la stadion, de la antrenament. Au venit trei feciori, l-au luat deoparte şi au discutat ceva cu el la marginea terenului. Jucătorii se opriseră şi urmăreau uimiţi dialogul. Fane s-a întors, a schiţat un zîmbet, a dat uşor din cap a salut şi dus a fost. Motivul invocat? A adăpostit în timpul rebeliunii cîţiva amici legionari, căutaţi de armată. Acest lucru s-a aflat pentru că în august 1948 s-a înfiinţat Securitatea Naţională, care a preluat dosarele de la Siguranţă.
Cîrjan n-a fost judecat, a fost trimis în puşcărie fără proces", a povestit Gheorghe Bodea. Detenţia a fost grea, dar Cîrjan a suportat supliciul cu demnitate. Ar fi fost un personaj demn de opera lui Ion Gavrilă Ogoranu, "Brazii se frîng, dar nu se îndoiesc".
"Am găsit sensul fotbalului"
Nea Fane a fost eliberat graţie Decretului din 1964. După patru ani, timp în care a pregătit şi pe Poli Timişoara, a fost din nou chemat de "U", unde a rămas pînă în 1970. Căpitanul Universităţii, Remus Cîmpeanu, a avut o relaţie strînsă