Bijuteriile arhitecturale din Bucuresti cad, una dupa alta, prada vanatorilor de terenuri centrale! Incendiate, lasate sa se prabuseasca, sau demolate cu acte in regula, date de functionari! O echipa "Romania, te iubesc!" ancheta, in toamna lui 2008, situatia acestor case. Azi, starea lor este mai grava: si pe timp de criza, Capitala a pierdut cateva zeci de imobile de patrimoniu. "Bucurestii se duc!" spune resemnata o comisie de experti, infiintata anul trecut la Cotroceni.
Mafia imobiliara isi face de cap in Bucuresti, iar politicienii cot la cot cu functionarii par ca ii tin isonul. Sub falsul slogan al incurajarii investitiilor, Bucurestii vechi dispar, caramida cu caramida. Doar in ultimele luni, zeci de case frumoase au fost rase de pe fata pamantului si fac loc arhitecturii de profit.
Functionarii au emis autorizatii de demolare chiar si de Craciun, cu un zel inexplicabil, iar statisticile pompierilor arata ca incendiile din Bucuresti s-au intetit, majoritatea in case interbelice. In ciuda crizei imobiliare, expansiunea investitiilor imobiliare trece ca un tavalug peste istorie.
Nici macar Comisia Prezidentiala intrunita la Cotroceni n-a reusit sa opreasca distrugerile. 21 de experti in arhitectura, istorie, constructii, au intocmit un raport despre criza patrimoniului construit al Capitalei, si au propus masuri urgente pentru salvarea a ceea ce a mai ramas. A trecut un an si... nimic nu s-a schimbat! In 2009 comisia si-a incheiat activitatea: un raport final, gros de 250 de pagini, cu propuneri si idei excelente, dintre care nici macar una n-a fost pusa in practica. La capatul mandatului Comisiei, nu putem decât sa constatam ca... Bucurestii se duc.
Expertii cereau lucruri decente: publicarea cererilor de demolare din zone protejate - inainte de a fi aprobate, ridicarea zonelor protejate din Bucuresti la rangul de monument istor