Între şase luni şi un an trebuie să aştepte bolnavii de cancer în fază avansată ca să le dea voie CNAS să urmeze tratamentul care le poate prelungi viaţa. Asta, în cazul în care primesc aprobarea. Şi dacă nu au murit între timp.
Mulţi bolnavi de cancer se sting în România fără să aibă acces la tratamente performante. De vină sunt fondurile limitate, care nu permit medicilor să administreze decât în mod selectiv tratamentele respective. Iar de selecţia bolnavilor, adică cine va trăi şi cine va muri, se ocupă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Pentru ca un bolnav de cancer să beneficieze de medicamente performante, medicul curant trebuie să ceară mai întâi aprobare de la CNAS. Pentru aceasta, trebuie întocmit un dosar care să conţină recomandarea medicului curant şi alte documente care să arate investigaţiile medicale efectuate. Dosarul este depus la Casa de Asigurări Judeţeană, care îl trimite la Bucureşti comisiei de experţi de la CNAS. Din acest moment se aşteaptă răspunsul. Unii bolnavi primesc aprobarea, după luni de aşteptare, în timp ce alţii nu o vor obţine niciodată. Iar medicii care încalcă regulile şi prescriu medicamentele înainte de obţinerea aprobării sunt aspru pedepsiţi.
Nu ştiau că s-a modificat legislaţia
Patru medici de la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova s-au ales cu sancţiuni administrative şi trebuie să plătească 220.000 de lei pentru că au prescris medicamente de ultimă generaţie unor bolnavi de cancer şi leucemie, fără să aibă aprobarea scrisă a CNAS.
În lunile ianuarie şi februarie 2009, prof.dr. Mihail Badea, medic în Secţia de hematologie, a prescris unui bolnav foarte grav cu mielom multiplu, recăzut după un transplant medular, medicamentul Velcade, deoarece a considerat că situaţia pacientului era deosebit de gravă. În acest mod, medicul curant susţine că ar fi reuşit să pr