Se apropie Paştele şi cum de luni intrăm deja în Săptămâna Mare, ar fi bine să ne detoxifiem organismul renunţând la preparatele din carne, ouă sau lactate, în favoarea celor pe bază de legume şi fructe. Dacă te-ai plictisit de clasica fasole sau de varză călită, îţi dăm astăzi câteva reţete de post speciale. Antreu: Frigărui de soia cu legume
Ingrediente: 500 g cuburi de soia fierte şi prăjite în puţin ulei, doi castraveţi, 300 g roşii cherry, 200 g ciuperci fierte, o salată.
Mod de preparare: se spală castraveţii şi se taie rondele, iar ciupercile se fierb şi se feliază. Pe câte un băţ special se alternează o felie de castravete, o roşie, un cubuleţ de soia şi o ciupercă, până se completează frigăruia. Se servesc cu frunze de salată. Felul 1: Supă de legume
Ingrediente: un dovlecel, o ceapă, un ardei gras roşu, doi morcovi, o vânătă, o cutie de roşii decojite, trei cartofi, trei linguri de ulei, pătrunjel, sare, o lingură delikat.
Mod de preparare: se spală legumele, se curăţă, apoi se toacă şi se pun la fiert în doi litri de apă. După circa 30 de minute se adaugă roşiile, delikatul, sare după gust şi se continuă fierberea, la foc mic, încă o jumătate de oră. După ce se stinge focul, se adaugă pătrunjelul şi uleiul, apoi se acoperă. Felul 2: Ruladă de orez
Ingrediente: patru căni de orez, pătrunjel proaspăt, două linguri de margarină vegetală, două cepe, două linguri de ulei, sare, piper, un pachet de aluat de post.
Mod de preparare: orezul se spală şi se pune la fiert în şase căni de apă, cu margarină şi cu puţină sare. Se lasă să clocotească cinci-zece minute, amestecând continuu, apoi se ia de pe foc şi se acoperă. Separat se căleşte ceapa tăiată mărunt, cu sare şi piper.
Când este rumenită se omogenizează cu orezul şi cu pătrunjelul proaspăt sau uscat, iar jumătate din compoziţie se aşază pe toată lungim