Două turnuri înclinate din judeţul Sibiu fac concurenţă celebrului turn din Pisa. Puse în valoare, ambele turnuri pot deveni puncte de atracţie turistică de interes mondial.
Despre Turnul Trompeţilor al Bisericii „Sfânta Margareta" din Mediaş o veche legendă spune că breasla pietrarilor a dorit să înalţe un turn cum n-a mai fost altul, pentru a ajunge mai repede la ceruri.
La fel ca în povestea Turnului din Babilon, pentru a pedepsi trufia constructorilor şi a construcţiei, puterea divină a dat o lecţie breslaşilor, neîncurcându-le însă limbile, ci atenţionându-i prin înclinarea acestui turn, spre luare aminte.
Deşi vizibil mai înclinat, turnului din Ruşi nu i s-a creionat o legendă proprie. Uitat de oameni, în general, şi chiar de însăşi credincioşii Bisericii Evanghelice de aici, turnul s-a aplecat de la cerul Domnului îndreptându-se spre pământul oamenilor, bătând mătănii în locul lor.
Turnul părăsit
Aşezat la 18 kilometri de Sibiu, satul Ruşi, aparţinând comunei Slimnic, îşi întinde casele de-a lungul şoselei şerpuite ce duce către Mediaş. După ce urci o coamă de deal, o pancartă din tablă te anunţă că te afli la intrarea în sat.
În alte colţuri de lume, unde sunt bine puse în valoare monumentele istorice, ai fi ştiut sigur că în localitatea prin care urmează să treci este un turn înclinat. În Ruşi nici o pancartă, nici o tăbliţă nu indică faptul că aici se află un obiectiv istoric şi turistic valoros.
Cu toate astea, vopsit întru-un galben de culoarea florii-soarelui, turnul este vizibil încă de la intrarea în sat. Ridicat pe o colină, cu acoperişul aplecat spre coroanele pomilor de sub el, are cumva poziţia unei băbuţe care se roagă încovoiată, desculţă şi smerită în faţa icoanei Maicii Domnului din biserică.
Nu are trufia zveltă a turnului din Mediaş, ci parcă cere deopotrivă îndurare şi cerului şi pământului în