România a anunţat, luna trecută, cele mai multe concedieri din UE, după Marea Britanie. Autorităţile au însă previziuni optimiste, chiar dacă acestea au adus şi anul trecut fondul de şomaj în deficit. Impactul recesiunii va continua să se resimtă puternic pe piaţa muncii în 2010. Chiar dacă statistic economia va avea o evoluţie pozitivă, numărul concedierilor va continua să fie mai mare decât cel al angajărilor. În februarie, România a anunţat cel mai mare număr
România a anunţat, luna trecută, cele mai multe concedieri din UE, după Marea Britanie. Autorităţile au însă previziuni optimiste, chiar dacă acestea au adus şi anul trecut fondul de şomaj în deficit.
Impactul recesiunii va continua să se resimtă puternic pe piaţa muncii în 2010. Chiar dacă statistic economia va avea o evoluţie pozitivă, numărul concedierilor va continua să fie mai mare decât cel al angajărilor. În februarie, România a anunţat cel mai mare număr de disponibilizări după Marea Britanie. Doar constructorul Bechtel, Compania Naţională a Huilei şi Electrocentrale Bucureşti vor renunţa la peste 4.200 de salariaţi.
Conform statisticilor europene, producţia, administraţia publică, intermedierile financiare, construcţiile şi utilităţile sunt sectoarele care au concediat cele mai multe persoane în UE luna trecută. În schimb, retailul este domeniul cu cea mai mare nevoie de lucrători.
În timp ce, la nivelul UE, rata şomajului a atins apogeul în primul trimestru din 2009, în România nesiguranţa pe piaţa muncii s-a instalat abia în a doua parte a anului trecut. Atât pentru europeni, cât şi pentru români, găsirea unui loc de muncă este dificilă, durata şomajului fiind în medie de un an de zile.
În România, plata indemnizaţiei de şomaj poate acoperi această perioadă doar dacă persoana concediată are vechime în muncă de peste zece ani. Cei cu stagiu de cotizaţie la fondul de ş