Pâinea tradiţională cu fulgi de cartofi, produsă de brutăria mureşeană „Eldi” a obţinut premiul I şi titlul de "Cea mai bună pâine" la concursul naţional de panificaţie „Etalează-ţi talentele” , la care au participat 40 de brutari din întreaga ţară.
Pâinea cu fulgi de cartofi, produs tradiţional al brutăriei mureşene „Eldi” a obţinut locul I la categoria produse de morărit, panificaţie şi cofetărie a concursului „Etalează-ţi talentele”, desfăşurat în cadrul expoziţiei internaţionale Gastropan, ce are loc în acest week-end la Hotel President din Târgu-Mureş. La concursul pentru desemnarea celei mai bune pâini au participat 40 de maeştrii brutari din ţară, dar juriul a apreciat cel mai mult pâinea societăţii mureşene.
Secretul celei mai bune pâini
Secretul pâinii cu fulgi de cartofi îl ştie Tokes Tibor, maestrul brutar care a produs-o şi care a obţinut de două ori titlul de campion mondial la Cupa Mondială a Brutarilor din Franţa. „Pâinea tradiţională cu cartofi are la bază o reţetă din zona secuimii şi este făcută din făină, sare, apă şi are o cantitate redusă de drojdie. Maiaua se ţine şapte ore la dospire, apoi se adaugă fulgi de cartofi. Secretul acestei pâini este conţinutul foarte mare de apă, circa 87%. Cu cât conţine mai multă apă, cu atât pâinea rezistă mai mult”, spune maestrul brutar Tokes Tibor.
Pâine apreciată
Mureşenii sunt mari amatori ai acestei pâini, iar brutăria Eldi coace din acest sortiment circa 40 de tone lunar. „Cumpăr des pâine cu cartofi de la Eldi pentru că este foarte sănătoasă. Îmi aduce aminte de pâinea pe care o făcea bunica la ţară”, spune Rozalia Pol, din Târgu-Mureş. O astfel de pâine costă în magazine 3,6 lei.
Pe lângă pâinea cu cartofi, brutarul a introdus şi alte sortimente, pe care mureşenii vor avea ocazia să le încerce în curând. „Avem pâine cu ceapă, pâine rustică cu măsline şi