Coordonator al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei Iaşi, Mădălin Ţăranu a ştiut de mic că trebuie să poarte uniformă. Născut la malul mării, în Constanţa, Mădălin Ţăranu a vrut mai întâi să se facă marinar, apoi securist şi, în cele din urmă miliţian.
„Ca orice copil visam ca atunci când voi fi mare, să fac diverse lucruri“, spune comisarul. Din fericire, în anul 1990 a auzit de Academia de Poliţie. Cinci ani mai târziu, după ce a şi-a încheiat „stagiul“ de licean, Mădălin Ţăranu a trecut pragul Academiei pe care a absolvit-o în anul 1999.
Dedicat prevenirii
„Din motive personale am ales să vin la Iaşi“, povesteşte Mădălin. Timp de doi ani, a lucrat ca poliţist judiciar la Secţia IV, timp în care i-a vânat cu succes pe infractori. În 2001 însă activitatea comisarului avea să ia o turnură mult mai paşnică, dar în acelaşi timp şi mai eficientă.
Cum răul trebuie tăiat de la rădăcină, Mădălin Ţăranu a acceptat să lucreze în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. „La momentul respectiv nici nu ştiam cu ce se mănâncă activitatea acestui compartiment, dar apoi am realizat cât de important este să faci prevenire, nu doar să combaţi un fenomen infracţional“, spune comisarul.
Pus în situaţia să trateze potenţialii infractori înainte ca aceştia să calce strâmb, Mădălin Ţăranu spune că fiecare latură a meseriei de poliţist, de combatere şi prevenire, are avantaje şi dezavantaje.
„Fără discuţie, echipele operative au parte de mai multă acţiune decât cei de la prevenire. În schimb, rolul nostru la compartimentul de prevenire este de a informa cât mai bine populaţia, prin campanii şi mass-media, de modul în care se pot feri de probleme“, spune Mădălin Ţăranu. Campaniile de prevenire care i-au rămas la suflet au fost „Maşina, victima perfectă“ şi