Pierderea locului de muncă l-a ambiţionat, iar acum a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi producători de ciuperci de fag din judeţ. Încă din copilărie Mircea Freisz mergea prin pădurile Reşiţei împreună cu bunicul său pentru a culege ciuperci.
PROFIL
Născut: 19 aprilie 1955
Studii: Şcoala de maiştrii, Liceul industrial Reşiţa
Familie: Căsătorit, trei copii
Amintirea copilăriei fericite a rămas mult timp aprinsă în sufletul lui Mircea. „Prima dată când am plecat cu bunicul meu după ciuperci a fost la vârsta de şapte ani. Ţin minte că am fost plecat de acasă toată ziua şi nici nu mi-am dat seama cum a trecut timpul. Era prea mare provocarea de a găsi specia comestibilă“, povesteşte Mircea Freisz. Pasiunea pentru astfel de excursii le-a fost transmisă şi celor trei copii ai lui Mircea.
Propria afacere
După ce a lucrat peste 30 de ani într-o fostă fabrică de tunuri din Reşiţa disponibilizarea l-a pus pe Mircea într-o situaţie mai dificilă. De aici şi până la amintirea din copilărie a fost doar un simplu pas. Şi astfel, distracţia devenită pasiune a ajuns să fie sursă sigură de venit. Cu ajutorul soţiei Flavia, Mircea a ajuns să-şi deschidă propria fermă de ciuperci. „Mi-am dat seama că trebuia să fac ceva pentru a-mi întreţine familia. Având rude în străinătate am vizitat în Gemania mai multe ferme de ciuperci, iar cu sprijinul familiei am pus la Bocşa bazele unei ferme mai mici. Acest lucru se întâmpla prin anul 2005. Şi astfel am început să cultiv ciperci Pleurotus, cunoscute în popor sub numele de bureţi de fag“, povesteşte Mircea Freisz.
Marcă tradiţională înregistrată
Pentru că afacerea s-a dezvoltat prin prisma cererii mari de produse făcute la ferma de la Bocşa, Mircea a descoperit şi alte modalităţi prin care se pot face bani. Un bun exemplu ar fi salata de bureţi de fag, făcută după o reţe