Prezentatorul emisiunilor „Cireaşa de pe tort” şi „Uite cine găteşte!” de la Prima TV spune că a început să prepare mâncare încă din copilărie, dar primul meniu serios l-a pregătit în armată.
O prezenţă simpatică pe micul ecran, bucătarul Horia Vîrlan oferă publicului sfaturi culinare preţioase în timp ce se distrează pe seama vedetelor care „transpiră" în bucătărie. Vîrlan pune mare preţ pe partea practică a emisiunilor sale, dincolo de conţinutul monden şi de latura satirică a acestora.
De cât timp gătiţi?
De când eram copil, dar am început să gătesc şi pentru alţii în perioada stagiului militar. Soldat la TR (n.r. - termen redus) fiind, am plecat la muncile agricole, unde am gătit pentru un întreg batalion de militari.
Unde aţi învăţat să gătiţi? Unde aţi studiat?
Am învăţat să gătesc de la bunica din partea mamei, dar am absolvit o şcoală de bucătari, apoi am urmat cursuri de Artă Culinară în SUA. Am făcut cursuri de bucătar specialist, bucătar-şef şi Management turistic în Bucureşti şi am obţinut şi titlul de Maestru în Arta Culinară.
De ce v-aţi făcut bucătar?
Păi, student fiind la Facultatea de Construcţii, am constatat că nu mi se potriveşte prea tare, aşa că am renunţat la aceasta şi, după câţiva ani de pendulare, am ales să fiu bucătar. Vorba unui bucătar bătrân: „Taică, în bucătărie nu te ninge, nu te plouă şi nici nu mori de foame". Lăsând gluma la o parte, bucătăria îmi dă ocazia să creez, să las ceva în urmă: feluri de mâncare sau sosuri, dulciuri ori cofeturi. Este încă loc pentru a mai adăuga un preparat într-o viitoare carte de bucate.
Gătitul e o pasiune sau o profesie? Mai aveţi lucruri noi de descoperit?
Pentru mine, gătitul este o mare pasiune, dar reprezintă şi profesia mea de bază, pentru că aşa îmi câştig existenţa. Gastronomia, în general, este un domeniu complex, care implică chimie