Fără niciun ajutor şi fără investiţii mari, anual peste 5.000 de turişti vin în zonă, deşi potenţialul zonei e mult mai mare. Cu toate că nu sunt bani în judeţ, iar autorităţile nu se înghesuie să profite de fonduri europene, turiştii apreciază natura şi evenimentele culturale.
Iniţiativele private aduc turişti care bat anual recordul numărului de vizitatori ai judeţului. Un exemplu în acest sens ar fi festivalurile care se organizează în staţiunea montană Gărâna. Fundaţia Culturală Jazz Banat organizează două festivaluri pe an, cel de jazz şi cel defolk. Adunaţi în inima munţilor, circa 5.000 turişti din întreaga Europă, dar şi din ţară ascultă pe băncile improvizate din butuci muzică de cea mai înaltă calitate. „Anul acesta, unul dintre cei mai importanţi artişti este Bela Fleck care a fost distins cu două premii Grammy“, a declarat Marius Giura, preşedintele Fundaţiei Culturale Jazz Banat.
Serbările cetăţii, fără cetate
Un alt festival care aduce anual câteva mii de vizitatori judeţului este cel al Serbărilor Cetăţii de la Caransebeş. „Oraşul a avut o viaţă medievală intensă, la fel ca şi la Braşov sau Sibiu. În acest context localitatea există ca municipiu roman încă din sec I şi este atestată documentar din secolul al XIII-lea, ca cetate medievală”, spune edilul şef de la Caransebeş, Marcel Vela. Astfel, oraşul a avut nevoie de o acţiune de acest gen, susţine primarul.
Vestigii nepromovate
Turnu Ruieni sau Turnu lui Ovid, aşa cum îi zic unii istorici, este o veche cetate, turn de observare la poalele Muntelui Mic, din Masivul Ţarcu. Nu se ştie exact istoria sa. „Noi spunem că este construit în timpul luptelor cu turcii ca turn de observare, iar istoricii şi arheologii spun că datează încă din antichitate, din vremea poetului Ovidiu din Tomis”, spune Afilon Ursu, secretarul comunei Turnu Ruieni. „Nu avem bani să promovăm m