Simbolul „@“, folosit pentru adresele de e-mail, iar mai nou pe Facebook şi Twitter pentru a „tagga“ pe cineva, a fost inclus în colecţia Muzeului de Artă Modernă din New York, unde va fi expus alături de tablourile lui Pablo Picasso şi lucrările lui Andy Warhol. Anunţul a fost dat publicităţii pe blogul oficial al MoMA, fiind semnat de Paola Antonelli, curator la Departamentul de arhitectură şi design. Evenimentul este cu atât mai important cu cât el reprezintă „abandonarea principiului conform căruia posesia fizică a unui obiect este premisa necesară pentru ca acesta să poată fi achiziţionat“, a explicat Antonelli. În realitate, MoMA nu a plătit nici un cent pentru a expune acest simbol pe care „explozia internetului“ l-a transformat într-un bun universal şi nu îşi rezervă nici un drept pentru reproducerea lui.
„Este prima operă cu adevărat gratuită expusă la MoMA, chiar dacă nu e singura care nu are un preţ“, a mai precizat specialista.
Un simbol modern
Pentru a explica motivele de a include „coada de maimuţă“ în templul mondial al artei moderne, curatorul parcurge întreaga istorie a acestui simbol tipografic, prezent deja în câteva documente din secolul VII după Hristos, unde era folosit pentru a reduce la un singur caracter prepoziţia latină „ad“. „@“ s-a transformat apoi într-o unitate de măsură comercială. În Veneţia secolului XVI indica amfora de teracotă, folosită de comercianţi pentru a-şi cuantifica propriile schimburi. Legătura cu comerţul s-a menţinut până în secolul XIX, când „@“ a fost inclus pe tastatura maşinilor de scris, iar din 1963 a fost inclus în sistemul ASCII, acel „tot“ de caractere recunoscute şi care pot fi reprezentate de computer, ca abreviere a sintagmei „at the rate of“ sau „la preţul de“, care a devenit pur şi simplu „@“, „at“. Cel care a dat o nouă conotaţie acestui simbol, care mai degrabă „zăcea“ nefolo