- intrupari demonice sau cazuri clinice?
Vampirii exista de milenii. Culturi cum sunt cele din Mesopotamia, Grecia si Roma antica abunda in legende despre demoni si spirite, considerati precursorii vampirilor moderni. Se spune ca vampirii traiesc vesnic si sunt pururea tineri, iar mitul lor, ce dainuie de peste sase milenii, nu este decat confirmarea unui oarecare sambure de adevar. Nascuti din adancurile istoriei si din imaginatia omenirii, vampirii continua sa ne stapaneasca fanteziile. O dovada este nefericitul Dracula, care nu inceteaza sa inspire fantezia cineastilor occidentali.
Cuvantul "vampir" evoca imagini ale unor creaturi de o frumusete demonica, suava, cum sunt personajele zugravite de Anne Rice in "Cronicile vampirilor". Fanii acestor carti sunt destul de familiarizati cu arogantul si sarmantul Lestat. Ce tanar din ziua de azi nu a fost atins de curentul "Twilight" (Amurgul)?
Chiar daca ne amuzam pe seama acestor povesti de groaza, precum "Dracula", "Interviu cu un vampir", trilogia "Blade", oricat de rationali am fi, exista o intrebare care ne strabate ca un fior rece: si daca totusi ceva este adevarat?
Vampirismul este un termen utilizat in mod diferit in cultura populara si in zoologie. Din punct de vedere folcloric, termenul se refera, in general, la credinta ca o fiinta poate capata puteri supranaturale daca bea sange de om. in natura exista tot felul de "vampiri", tantarii, capusele, puricii, precum si o specie de lilieci care se hranesc cu sange, denumiti sugestiv liliecii-vampir.
Vampirismul atestat istoric
Deshumare Vampirul modern isi are originea la inceputurile secolului XVIII, in Sud-Estul Europei, sub numele de vampir, in Serbia si Bulgaria, vrykolakas (varcolac), in Grecia, si strigoi in Romania. in acea perioada, forta superstitiilor legate de vampiri a crescut atat de mult, i