Marian Lupu, desemnat de protocolul AIE pentru functia de presedinte al statului, a sustinut, intr-un interviu pentru HotNews.ro, necesitatea semnarii unui tratat de frontiera si tratat politic intre cele doua tari, pentru ca relatiile bilaterale sa devina mai transparente, mai clare si caracterizate de incredere reciproca. Lupu a explicat de ce stiintific vorbeste romana, iar politic moldoveneste si a recunoscut ca, pe tema scutului antiracheta, ar putea exista deficiente de comunicare interna la Chisinau. Presedintele PDM spune ca raspunsul asupra crizei constitutionale si politice de la Chisinau trebuie gasit pana la sfarsitul acestei luni si ca si-ar dori sa fie un presedinte al Moldovei ales de popor.
Marian Lupu caracterizeaza relatiile dintre Romania si Moldova ca "relatii de buna vecinatate, relatii constructive, bazate pe respect reciproc, pe interesul national al fiecarui partener".
As vedea aceste relatii ca pe un parteneriat echitabil, egal, avem foarte multe interese comune ambelor state in contextul dezvoltarii unui fructuos dialog politic si al dezvoltarii relatiilor economice (...) Dincolo de aceste principii, sa nu uitam ca vorbim despre perspectiva relatiilor dintre doua state dintre care unul este membru cu drepturi depline in UE, vorbesc de Romania, si R. Moldova care si-a anuntat foarte pronuntat aspiratiile europene. Deci perspectiva acestor relatii este una promitatoare, in conditiile in care acest dialog se bazeaza pe principii, valori, standarde politice si juridice europene. Daca acest moment este bine constientizat si la Chisinau, si la Bucuresti, intr-adevar aceste relatii au o perspectiva foarte buna. Cel putin eu personal si PDM luptam tocmai pentru aceasta perspectiva a dialogului bilateral bazat pe principiile pe care le-am enuntat. In aspectul de integrare europeana, intelegem foarte bine ca exista lucruri formale, da