Preparatele din carne de miel, ouale, pasca sau cozonacul fac deliciul sarbatorilor de Paste. Totusi, neatentia, graba de a cumpara de unde apucam ne poate costa dupa aceea sanatatea.
Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Mures incearca sa traga un semnal de alarma in randul muresenilor, pentru ca, pe ultima suta de metri cu cumparaturile sa nu uite regulie de baza la cumpararea oricarui produs alimentar. Trebuie acordata o atentie speciala la informatiile despre produs, locului de comercializare si conditiilor in care este vandut produsul. “Recomandam consumatorilor ca la achiziţionarea alimentelor să aibă în vedere următoarele aspecte: să cumpere produsele numai din locuri autorizate, să evite cumpărarea produselor expuse spre vânzare pe trotuare, in portbagajele autoturismelor etc., chiar dacă preţul oferit reprezintă “un chilipir” pentru cumpărător”, a declarat Liviu Todoran, director coordonator al CJPC Mures.
Carnea de miel trebuie sa fie elastica si cu stampila
Potrivit comisarilor CJPC Mures, carnea de miel este recomandata a fi cumparata numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenjate in piete. Aceasta trebuie sa fie elastica, sa nu prezinte o suprafata lipicioasa si urat mirositoare si sa aiba stampila. In ceea ce priveste pestele, daca solzii i se desprind usor, corpul este acoperit cu mucus urat mirositor, are branhii de culoare cenusie sau bruna, cu siguranta este alterat. La achizitionarea oualelor trebuie avut in vedere sa nu fie cu coaja crapata, sparta sau sa prezinte urme de murdarie. Iar daca la spargere prezinta albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul, cu siguranta a expirat termenul de valabilitate.
Vinul din PET-uri refolosite, de evitat
Si pentru ca de sarbatori, vinul are mare trecere la romani, comisarii CJPC recomanda cumpararea acestuia doar din locurile autorizate,