Timp de trei zile, hotelul „President" de la Târgu-Mureş a fost gazda celei de-a treia ediţii a expoziţiei internaţionale de panificaţie „Gastropan". Potrivit organizatorilor, la evenimentul de la Târgu-Mureş au participat aproape 70 de expozanţi din România, Ungaria, Austria, Germania, Elveţia, SUA, Cehia şi Serbia.
Participanţii au oferit un adevărat show culinar. Asta pentru că, pe lângă expoziţiile de produse de morărit şi panificaţie, dar şi de utilaje industriale, zilnic au loc şi concursuri de panificaţie şi gastronomie care le-au oferit vizitatorilor şansa de a admira măiestria maeştrilor brutari, bucătari şi chiar bucuria de a se înfrupta din produsele aduse în expoziţie sau fabricate pe loc.
Dincolo de gustul pâinii proaspete sau al covrigilor aburinzi, vizitatorii, în număr de câteva mii, care s-au perindat prin spaţiul expoziţional, au poposit minute în şir în faţa celor mai năstruşnice creaţii, care de care mai atractive: legume şi fructe sculptate, care păreau mai degrabă din ceară decât naturale, dar care împrăştiau miros proaspăt şi specific alungând astfel gândul că ar putea fi vreun trucaj. Apoi, platourile reci sau torturile ornate până şi cu imagini de basm. Şi, nu în ultimul rând, printre păpuşile de marţipan şi printre ouăle de Paşti, nu puteai trece mai departe fără să vezi minunatele farfurii de zahăr cu imagini grafice realizate cu fir subţire de ciocolată. Tot de ciocolată a fost şi un ou gigant, adus în faţa vizitatorilor de Silvian Miron, un cofetar din Constanţa premiat la mai multe evenimente de profil. Acesta a lucrat 12 ore pentru a obţine minunăţia de ou de peste un metru înălţime. „Nu are o mărime impresionantă, dar 90 cm oul şi 30 cm baza, ajungem la un metru douăzeci înălţime", spunea celor curioşi cofetarul care a dezvăluit şi un alt amănunt: oul a înghiţit nu mai puţin de 40 de kilograme de ciocolată, iar preţul să