Cea mai mare pedeapsa pe care a primit-o in 2009 un judecator condamnat pentru fapte de coruptie a fost de doi ani si sase luni de inchisoare.
Pedeapsa a fost aplicata unui judecator care a decis in favoarea denuntatorului in schimbul sumei de 30.000 de euro, s-a aratat la seminarul cu tema "Justitia si societatea civila" ce s-a desfasurat in perioada 24-26 martie la Sinaia.
Agenda seminarului a debutat in prima parte, cu o prezentare succinta a Raportului Directiei Nationale Anticoruptie pentru anul 2009, precum si o prezentare a evolutiilor privind lupta impotriva micii coruptii.
Romanii cred ca in Romania exista coruptie, desi nu li s-a cerut spaga
"In materia coruptiei in sistemul judiciar, in 2009, 2 ani si 6 luni a fost cea mai grea pedeapsa privativa de libertate dispusa a fi executata in regim de detentie, fiind aplicata unui judecator care in schimbul sumei de 30.000 EUR a pronuntat o solutie favorabila martorului denuntator - asa cum rezulta din raportul DNA. In ceea ce priveste coruptia mica, pedepsele aplicate pana acum sunt cu suspendare", arata Ramona Diaconu, Office Manager - Fundatia Freedom House Romania.
Referitor la invidualizarea pedepselor si la efectele hotararilor judecatoresti asupra societatii, Ministerul Justitiei are un studiu privind individualizarea pedepselor in cazuri de coruptie care in perioada imediat urmatoare va fi supus dezbaterii reprezentantilor sistemului juridic si ai societatii civile in ideea de a imbunatati acest ghid.
CCR respinge acuzatiile potrivit carora ar bloca marile dosare de coruptie
"Individualizarea pedepselor este un proces dificil, ca practica instantelor este neunitara in aceasta materie si ca ghidul propus de ICCJ este perfectabil", a declarat Florica Bejinaru, presedinte CSM.
In cadrul seminarului au fost prezentate