O nouă terapie, numită "Interferenţa ARN-ului" (RNA interference/ RNAi), ar putea fi eficientă în cazul pacienţilor bolnavi de cancer, potrivit unui articol publicat recent în revista Nature, informează Mediafax.
ARN-ul - acidul ribonucleic - este un mesager de natură chimică despre care cercetătorii consideră că ar juca un rol cheie în evoluţia acestei maladii.
Numeroase companii farmaceutice sau specializate în biotehnologie, printre care se numără Alnylam, Merck, Pfizer, Novartis şi Roche, caută de mulţi ani soluţii viabile de manipulare a ARN-ului pentru a bloca activitatea genelor responsabile cu sinteza proteinelor implicate în declanşarea cancerului, orbirii şi a maladiei SIDA.
Însă aplicarea tratamentului doar asupra anumitor celule-ţintă din organism (celule canceroase) a reprezentat întotdeauna o adevărată problemă pentru cercetători.
O echipă de cercetători de la California Institute of Technology din Pasadena a folosit nanotehnologia - ştiinţa obiectelor minuscule - pentru a fabrica o serie de mici roboţi polimerici, acoperiţi cu o proteină denumită "transferină", pentru a ajunge la receptorii - porţile moleculare - mai multor tipuri de celule tumorale.
Alte echipe de cercetători au folosit lipide (grăsimi) pentru a transporta diverse medicamente antitumorale prin organism până la celulele canceroase. Compania Pfizer a anunţat, săptămâna trecută, că a semnat un contract cu societatea canadiană Tekmira Pharmaceuticals Corp pentru a fabrica un astfel de "nanovehicul" ce va putea fi utilizat în RNAi, împreună cu trusturile Roche şi Alnylam.
În cadrul metodei abordate de specialiştii americani de la California Institute of Technology din Pasadena, după ce nanoparticulele identifică celulele canceroase, ele pătrund în interiorul acestora şi se dezintegrează, eliberând mici cantităţi de ARN care blochează activitatea genei res