De sâmbătă, membrii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor (AJVPS) Alba au demarat campania de estimare a efectivelor de animale la speciile ocrotite de lege, urs, pisică sălbatică, râs şi lup.
Judeţul Alba are unul dintre cele mai bogate fonduri de vânătoare din ţară, care se întinde pe o suprafaţă de 342.581 hectare, fond care cuprinde o faună bogată şi variată. În păduri trăiesc cerbi, mistreţi, vulpi, lupi, urşi, râşi, pisici sălbatice dar şi păsări rare, fazan, cocoşi de munte şi potârnichi.
Primăvara se numără sălbăticiunile
Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor (AJVPS) Alba gestionează acest fond cinegetic şi în fiecare an face o estimare a efectivelor de animale care trăiesc în zonele de munte şi şes ale judeţului. În funcţie de aceste estimări se stabileşte şi numărul de animale, din fiecare specie, care pot fi împuşcate în următorul sezon de vânătoare. Estimarea se poate realiza prin diverse metode.
Animalele pot fi numărate prin vizualizare, prin numărarea cuiburilor sau a vizuinelor. O altă modalitate este cea a „benzilor de probă“. Pe o suprafaţă de 30-100 hectare se numără animalele dintr-o anumită specie şi ulterior se estimează totalul de pe întregul fond cinegetic. Până la acest moment a fost încheiată numărătoarea la cerb comun, cerb lopătar, căprior, mistreţ, iepure, vulpe fazan, potârniche şi cocoş de munte.
După evaluare, s-a constatat că, exceptând cerbul lopătar, cocoşul de munte şi vulpea, la toate celelalte specii numărate, s-a înregistrat o creştere a efectivelor, comparativ cu anul trecut. „În 2009 am adunat în partidele de vânătoare desfăşurate în sezon 631 de mistreţi, dar şi aşa numărul acestor animale a crescut cu 15 exemplare“, precizează directorul AJVPS Alba, Nicolae Oneţiu.
Specii ocrotite de lege
În pădurile din Alba trăiesc şi animale ocrotite de