Există în lume câteva organizaţii care reunesc sute de mii de pasionaţi de arta gastronomiei, cu filiale în multe ţări precum Olanda sau SUA, care, spre deosebire de România, sunt lipsite de tradiţii culinare remarcabile. Oastfel de organizaţie care promovează rafinamentul gastronomic, cea mai veche din lume şi a doua ca număr de membri, La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs, a poposit acum şi la noi. „Particularitatea noastră, faţă de alte organiz
Există în lume câteva organizaţii care reunesc sute de mii de pasionaţi de arta gastronomiei, cu filiale în multe ţări precum Olanda sau SUA, care, spre deosebire de România, sunt lipsite de tradiţii culinare remarcabile.
Oastfel de organizaţie care promovează rafinamentul gastronomic, cea mai veche din lume şi a doua ca număr de membri, La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs, a poposit acum şi la noi. „Particularitatea noastră, faţă de alte organizaţii gastronomice, este că o parte dintre membri sunt profesionişti - şefi de restaurante, bucătari, somelieri - şi o altă parte, amatori. În general, la conducerea oricărei reprezentanţe trebuie să fie un neprofesionist, pentru a evita eventualele conflicte de interese“, explică fondatorul filialei naţionale, Octavian Făgăraş. De altfel, profesia sa, aceea de medic stomatolog, nu are legătură cu arta culinară. În România, confreria a fost înregistrată oficial în mai 2008, însă a fost nevoie de aproape doi ani ca să se strângă 35 de membri, numărul minim necesar pentru recunoaşterea filialei pe plan internaţional. „Ne loveam de suspiciunile unor oameni care, deşi s-ar fi potrivit cu profilul membrilor noştri, se temeau să nu fim o organizaţie masonică. Vă jur însă că nu avem nimic de-a face cu ceva de acest gen, aşa cum a trebuit să garantez fiecăruia în parte că nu e vorba de o sectă, ci de o adunare de oameni care cultivă plăcerea de a mânca şi de a bea