Ultimele campanii de colectare a electrocasnicelor ieşite din uz nu au mai avut succes. Doar o mână de vechituri au reuşit să adune „salubriştii“ din faţa blocurilor, în plină campanie de colectare a deşeurilor electrice şi electronice.
„Marea debarasare", acţiunea de strângere a deşeurilor electrice organizată de Ministerului Mediului şi în weekendul trecut, a fost sabotată de criză. Românii nu şi-au mai scos în faţa casei vechiturile pentru ca lucrătorii de la salubritate să le ducă, mai departe, la reciclat.
Citiţi şi:
Târgu-Mureş: Adio electrocasnice vechi!
„Marea Debarasare", sabotată de căruţaşi
Aşa se explică faptul că frigidere depăşite de vremuri, maşini de spălat scorojite de ani sau televizoare alb-negru de dinainte de ‘89 sunt lăsate prin debarale, prin balcoane sau în podul casei. Anul acesta, „Marea debarasare" s-a organizat şi în satele din Vrancea, Cluj, Mehedinţi, Neamţ, Mureş, Covasna şi Harghita.
„Ăia de la sate sunt mai zgârciţi decât ăştia de la oraş. Abia dacă o să scoată ceva", spune Viorel Dobre, şef sector tratare deşeuri la societatea de salubritate Urban din Bucureşti. „Are mama vreo trei aragazuri şi vreo două frigidere ca vai de ele, care consumă foarte mult. Dar le ţine acolo. Au fost reparate şi iar reparate. Omul de la ţară e mai conservator, iar lucrurile au pentru el valoare de suflet. Poate are nevoie de un şurub şi, uite aşa, are de unde-l lua. Iar dacă frigiderul nu mai merge, îl face incubator pentru potârnichi", a mai spus Viorel Dobre.
Trei aparate la zece blocuri
Pe strada Apusului din Sectorul 6 al Capitalei, abia dacă erau vineri câteva vechituri scoase în faţa blocului. „Produse care mai funcţionează nu găsim decât foarte rar. Am încercat să mai luăm şi noi să mai folosim din ele, dar nu sunt bune. Oamenii trag în general de ele până nu mai merg deloc. Mulţi le duc la ţară, nu