La un salariu brut de 1.500 de lei pe lună, un angajat plăteşte 42,8% dări la stat. Banii rămaşi abia îi ajung de mâncare, întreţinere şi un plin de benzină. După ce-şi plăteşte impozitele directe, românul este taxat şi pentru consum. TVA şi accizele sunt principalele surse ale bugetului României.
La un câştig lunar brut de 1.500 de lei pe lună, românul îşi mai permite - după contribuţia la pensie, asigurarea de sănătate, şomaj, impozitul pe venit şi plata utilităţilor - mâncare de 400 de lei, un plin de benzină şi haine de 150 de lei.
Mai citeşte şi:
Impozitul forfetar, spaima vedetelor
Dacă este fumător, art trebui să se limiteze la patru pachete de ţigări pe lună, în cazul în care, mizând pe vreo primă miraculoasă, îşi amână pe ultima lună din an plata impozitului pe casă şi maşină. Dacă mai trebuie să cumpere şi bunuri pentru casă, sau îl bate gândul de vreo vacanţă, trebuie să renunţe definitiv la fumat şi să se apuce serios de cură de slăbire. Altfel, îşi face datorii.
Românul profilat într-un studiu realizat cu ajutorul consultanţilor fiscali de la Nexia International are un apartament de două camere, o Dacia Logan şi trebuie să-şi inhibe orice alte porniri consumiste în afara nevoilor de subzistenţă. Lucrurile nu se schimbă prea mult dacă venitul este mai mare. Potrivit Luminiţei Ristea, consultant fiscal la Nexia, cu cât rulăm mai mulţi bani, cu atât contribuţia la bugetul de stat creşte. Condiţia sine qua non este ca banii să fie „albi".
„Când venitul este mic (ceea ce se poate spune, din păcate, despre majoritatea românilor), multe nevoi sunt imposibil de îndeplinit altfel decât pe datorie. Când venitul este mare, la fel este şi consumul taxat prin impozitele indirecte, deci şi încasările la buget", spune reprezentanta Nexia.
Cu alte cuvinte, în cazul unui venit mai mare impozitarea directă nu aduce semnificativ ma