Doar copiii au înţeles semnificaţia momentului şi au stat de la ora 20.30 cu lumânările aprinse timp de 60 de minute. Pentru al patrulea an consecutiv, Botoşaniul a sărbătorit aseară „Ora Pământului“, alături de alte 28 de oraşe din ţară.
Până acum, autorităţile locale au marcat momentul doar prin întreruperea iluminatului public, timp de o oră, în anumite zone ale oraşului, pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu consumul excesiv de energie.
Anul acesta, soarta Pământului a fost lăsată pe mâinile copiilor, care au marcat momentul cum au ştiut mai bine prin dans, cântec şi multă emoţie. La ora 20.30, când centrul oraşului s-a cufundat în beznă, micii artişti ai grupurilor locale Cheia Sol şi Unik Dance au aprins lumânări şi au cântat „a capella“, un imn închinat planetei.
Au valsat la lumina lumânărilor
„Trebuie să luptăm împotriva poluării dacă vrem să trăim ani buni şi sănătoşi pe acest pământ. Vrem să arătăm tuturor că noi, cei mici, înţelegem marile schimbări care se petrec pe Pământ din cauza adulţilor“, a spus Nicoleta, unul dintre micii artişti.
În total, mai puţin de 200 de persoane au ieşit aseară în stradă pentru a marca „Ora Pământului“. Mai bine de jumătate dintre acestea au fost copii. Ei au făcut lanţuri de lumânări aprinse pe scările Prefecturii şi au creat cifră 60 din candele aprinse.
Micuţii dansatori de la „Cheia Sol“ au demonstrat că pot valsa pe ritmurile reci ale tobelor şi la lumina lumânărilor în plină stradă. Mai multe clădiri publice din Centru nu au fost iluminate aseară, timp de o oră. Totuşi, în oraş puţini botoşăneni au urmat acest exemplu şi au stins becurile. Primăria plăteşte anual 1,3 milioane de lei pentru energia electrică consumată de iluminatul public şi de instituţiile subordonate.
Ca să facă economie, autorităţile au achiziţionat becuri