Protejat de pereţii albi ai Kremlinului din Kazan, Mintimer Şaimiev părea inamovibil în impozantul său palat prezidenţial unde sunt arborate, unul lângă altul, drapelul rus şi cel tatar. În vârstă de 73 de ani, numit ministru în 1969 sub Leonid Brejnev, desemnat în fruntea Republicii sovietice autonome tătare în 1989 şi apoi preşedinte al Republicii Tatarstan din 1991, acesta a ştiut să manevreze cu abilitate relaţiile cu Moscova, informează Agerpres.
În timpul lui Boris Elţin, care le-a impus regiunilor ruseşti să "îşi ia atâta autonomie cât pot să-şi permită", Mintimer Şaimiev a pregătit pentru republica sa un statut unic "de stat suveran asociat Rusiei", care-i permitea, în primul rând, să nu trimită la Moscova decât un sfert din taxele pe petrol, Tatarstanul fiind al doilea producător din ţară. Obligat de "verticala puterii" lui Vladimir Putin să abandoneze în favoarea Moscovei un mare număr din prerogativele sale, Şaimiev a ştiut totuşi să navigheze în apele tulburi din anii 2000, devenind numărul doi al partidului pro-Kremlin Rusia Unită.
În final, "reînnoirea cadrelor" impusă de Dmitri Medvedev i-a venit de hac bătrânului preşedinte tătar. La 22 ianuarie, un purtător de cuvânt al Kremlinului anunţa "decizia preşedintelui Şaimiev de a nu solicita preşedintelui Medvedev un nou mandat". Din 2004, Kremlinul "propune" un candidat în fruntea republicilor, care este automat acceptat de adunările regionale.
Rafael Kahimov, ideologul regimului tătar, repetă poziţia oficială: "Preşedintele Şaimiev este obosit, el stabileşte condiţiile plecării sale în scopul menţinerii stabilităţii Tatarstanului." Candidatul "propus" de Kremlin, care să urmeze la conducerea Tatarstanului, este nimeni altul decât actualul premier a republicii, Rustam Minnihanov, cu douăzeci de ani mai tânăr decât Şaimiev. La Kazan, această plecare "voluntară" stârneşte z