În anii 1930, olteanul Jean Mihail era cel mai bogat român deţinând sute de mii de hectare, proprietăţi în toată ţara şi conturi bancare de milioane de lei. După moartea sa, averea a revenit prin testament statului, dorindu-se înfiinţarea Fundaţiei Culturale „Jean Mihail“. Din păcate, nici până acum nu se ştie cum a dispărut o parte din averea boierului, istoricii arătând cu degetul înspre comuniştii.
La sfârşitul secolului XIX, Constantin Dinu Mihail, tatăl lui Jean, era unul dintre cei mai mari proprietari funciari din ţară primind 100.000 de pogoane de pământ după moartea tatălui său, dar şi o datorie echivalentă cu valoare moşiilor. Craioveanul deţinea mai multe reşedinţe în ţară dintre care amintim o vila pe Calea Victoriei (Bucureşti), o casa la Floreşti (judeţul Prahova) precum şi Castelul Zamora din Buşteni. „Avea mai multe proprietăţi. Acestea sunt doar câteva dintre ele“, ne explică istoricul craiovean Toma Rădulescu.
Castelul Zamora din Buşteni, scos recent la vânzare
Averea sa era completată de o colecţie valoroasă de pictură universală cumpărată cu ajutorul surorii sale, Elena, de la un mare magazin de artă din Europa deţinut de comnatul său. După căsătoria cu Matilda Spiro, eveniment consumat la Viena, Dinu Mihail se întoarce la Craiova şi reuşeşte să achite toate datoriile şi ipotecile la Creditul Agricol, cumpărând moşii în judeţele din Oltenia şi nu numai – Dolj, Gorj, Mehedinţi, Romanaţi, Teleorman, Ilfov şi Tecuci. În centrul Băniei, boierul îşi construieşte o reşedinţă somptoasă (n.r. în prezent sediul Muzeului de Artă Craiova), apelând la cei mai buni specialişti din ţară.
Palatul Jean Mihail, actualul Muzeu de Artă
„Este vorba de arhitectul Curţii Regale, Paul Goterreau care a realizat planurile construcţiei şi arhitectului italian Constantino Cichi care a supravegheat construcţia. Palatul