Nu-ti umple farfuria!
Daca vrei sa ai sarbatori linistite, nu trebuie sa dai iama in farfurie oricat de delicioase si apetisante ar fi mancarurile pe care le ai pe masa de Paste. Mananca din toate preparatele culinare, dar nu fi gurmand! Consuma portii mici, cel putin in prima de zi de sarbatoare! Dupa o perioada lunga in care ai tinut post, ciorba si friptura de miel, stufatul, ouale, cozonacii si vinul consumate fara moderatie iti pot afecta digestia.
Include si verdeturile in meniu!
Este important sa iei in calcul faptul ca in aceasta perioada, dupa un sezon de iarna si o perioada de post de dinainte de Paste, organismul are nevoie de vitamine. "Echilibrarea dietei si revitalizarea organismului cu ajutorul alimentelor sunt doua aspecte care trebuie luate in calcul atunci cand planifici o masa festiva de Paste. Salatele si verdeata nu trebuie sa lipseasca de pe masa", spune dr. Doina Mihai, medic specialist medicina de familie. Pe langa mancarurile traditionale trebuie sa consumi si ridichii, rosii, castraveti, care sunt pline de vitamine si minerale.
Fructe de patru ori pe zi!
De asemenea, din meniul de sarbatori nu trebuie sa lipseasca nici fructele proaspete. Acestea contin o cantitate mai mare de vitaminele A si C, fiind sarace in calorii si grasimi. Ca sa-ti imbunatatesti digestia de Paste, consuma fructe de cel putin patru ori pe zi.
Ai grija cu grasimile!
Avand in vedere ca bucataria traditionala romaneasca de Paste include carne de miel si oua, ar fi bine ca in rest sa eviti grasimile. Pentru ca nu exista cantitati potrivite in ceea ce priveste consumul alimentelor traditionale, savureaza gustul delicios al preparatelor, dar opreste-te cand foamea ti-a fost satisfacuta!
Fara oua daca ai colesterolul marit!
La intocmirea meniului de sarbatori este bine sa tii cont de faptul ca ouale iti pot pune in