În prezent, pentru neachitarea la termenul de scadenţă a obligaţiilor de plată fiscale, penalităţile sunt în cuantum de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere (36,5% pe an), până la data stingerii sumei datorate, potrivit datelor MFP. Dar, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă postat pe site-ul Ministerului Finanţelor, Guvernul va reduce nivelul dobânzilor de întârziere de la 0,1% la 0,05%, dar va introduce penalităţi pentru neachitarea la timp a obligaţiilor fiscale. "Schimbarea sistemului de majorări de întârziere cu unul mai flexibil, bazat pe dobânzi şi penalităţi de întârziere, reprezintă o măsură favorabilă mediului de afaceri, povara fiscală fiind redusă, în contextul în care nivelul dobânzilor propus prin prezentul act normativ (0,05% pentru fiecare zi de întârziere) este inferior celui actual (0,1% pentru fiecare zi de întârziere), ceea ce conduce la un nivel de aproximativ 18% pe an", se spune în document.
Autorităţile susţin că "nivelul dobânzii trebuie să fie peste rata dobânzii creditelor acordate de instituţiile financiare, astfel încât să descurajeze contribuabilii de a utiliza arieratele ca surse de finanţare ale activităţilor lor, dar nici să nu fie la un nivel foarte mare pentru a constitui un element împovărător pentru contribuabil".
Penalităţile ajung şi la 15%
Mai mult decât atât, majorările de întârziere sunt înlocuite cu dobânzi, dar şi penalităţi. Potrivit proiectului, după articolul 120 se introduce un nou articol, articolul 120', cu următorul cuprins: "Articolul 120' Penalităţi de întârziere alin. (1): Plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale se sancţionează cu o penalitate de întârziere datorată pentru neachitarea la scadenţă a obligaţiilor fiscale principale'', se arată în document.
În plus, la alin 2, nivelul penalităţii de întârziere se stabileşte astfel: dacă datoria e stinsă în prime