Pentru Maria Bălteanu apicultura nu este doar o profesie, ci un mod de viaţă, în deplină armonie cu micile vieţuitoare care trudesc pentru miere.
Familia ieşencei numără mii de membri: pe lângă cei doi băieţi ai săi, Maria Bălteanu are în grijă câteva mii de albine. Mai bine de jumătate de an, ieşeanca se mută în mijlocul naturii, pe pajiştile de unde harnicele albine adună polenul florilor.
Stil de viaţă nomad
„În fiecare an, din luna mai până la sfârşitul verii ne mutăm din casa noastră din comuna Victoria în barăci de lemn pe care le punem pe pajiştile unde ducem stupii“, povesteşte Maria Bălteanu, apicultoare. Cei doi băieţi şi soţul său adoptă pentru cel puţin patru luni ritmul alert al albinelor. Au de lucru de dimineaţă până seara: supraveghează stupii, curăţă fagurii, adună mierea şi ceara şi le scot la vânzare în judeţele Moldovei.
„Mierea este un aliment care nu trebuie să lipsească de pe masa moldovenilor, mai ales cei care au copii mici. Este un aliment delicios şi un medicament în acelaşi timp“, spune ieşeanca care şi-a obişnuit familia să consume 100 de grame zilnic.
A crescut cu fonduri UE
Pasiunea pentru apicultură a moştenit-o de la părinţii şi bunicii săi, care au avut şi ei stupi. Pasul hotărâtor l-a făcut în anul 1986, când s-a decis să pună pe picioare propria afacere.
„Am început cu trei stupi, i-am înmulţit şi am ajuns la şase şi, încet-încet, am trecut de 100. Pentru a face rost de utilaje moderne, am început să ne gândim tot mai serios că trebuie să atragem fonduri europene“, îşi aminteşte ieşeanca. În 1995, când a mers să depună un proiect SAPARD, funcţionarii nici nu ştiau ce acte trebuiau să-i ceară întreprinzătoarei. „Noi am fost primii din Iaşi care au depus un proiect pentru a atrage fonduri SAPARD pe domeniul apiculturii. Funcţionarilor le-a luat o săptămâ