Ofensiva împotriva remuneraţiilor excesive ale directorilor de bănci din Occident nu limitează accentuarea inegalităţilor sociale, apărute în condiţiile în care sectorul financiar atrage forţa de lucru cu cea mai bună pregătire, a declarat Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie. "În această economie dominată de finanţe, din nefericire, o mare parte a celor mai bine pregătiţi tineri se orientează spre sectorul financiar, atrasă de remuneraţiile supradim
Ofensiva împotriva remuneraţiilor excesive ale directorilor de bănci din Occident nu limitează accentuarea inegalităţilor sociale, apărute în condiţiile în care sectorul financiar atrage forţa de lucru cu cea mai bună pregătire, a declarat Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie.
"În această economie dominată de finanţe, din nefericire, o mare parte a celor mai bine pregătiţi tineri se orientează spre sectorul financiar, atrasă de remuneraţiile supradimensionate. Preţul plătit de societate pentru această răspândire greşită a forţei de muncă este incalculabil. Unii dintre cei mai talentaţi tineri ai Americii au căzut pradă capcanei banilor obţinuţi uşor", a afirmat Stiglitz, citat de AFP.
Mai multe studii arată că sectorul financiar acaparează tinerii talentaţi, în detrimentul altor sfere economice, deoarece salariile sunt mult mai mari. Acest fenomen caracterizează în special lumea occidentală, însă el apare şi în alte regiuni, precum China.
Angajaţii din bănci au prea mulţi bani
"Trebuie făcut ceva legat de remuneraţiile din sectorul financiar. Angajaţii de acolo au prea mulţi bani, iar acest lucru nu este corect", a avertizat în 2008 preşedintele fondului de stat de investiţii China Investment Corporation, Gao Xiqing.
Consiliul pentru stabilitate financiară al G 20 va prezenta luna viitoare o analiză referitoare la eforturile mai multor sta