Decizia de a lua un credit, mai ales unul important, pe 10-20 de ani, trebuie cantarita aproape la fel de mult ca si decizia unei casatorii: exista credite care dureaza mai mult decat un mariaj, iar implicatiile sunt majore in ambele cazuri.
Priveste-ti partenerii financiari – banci, societati de leasing, institutiile financiare non-bancare - ca pe un partener de viata si ia relatia in serios pentru ca veti fi impreuna cativa ani de aici incolo.
Intrebarile de inceput sunt asemanatoare: Este momentul bun pentru un credit? Care sunt criteriile care vor cantari greu in alegerea mea? Care oferta mi se potriveste?
Inainte de a incepe scanarea ofertelor asigura-te: Nu te poate ajuta familia? Nu poti astepta cu achizitia pana reusesti sa pui ceva deoparte? Este ceva ce iti doresti cu adevarat sau poti renunta la achizitie de tot?
Daca descoperi ca trebuie cu necesitate sa faci un imprumut, urmeaza cateva etape absolut necesare:
1. Documentarea de piata: Compararea mai multor oferte financiare este primul pas, iar costul creditului este esential. Dar nu te opri doar la compararea dobanzilor: verifica nivelul taxelor si comisioanelor, daca dobanda este fixa, variabila sau mixta, evolutiile recente sau estimate ale cursului valutar, nivelul serviciilor oferite. O aplicatie proasta de internet banking este mai iritanta pentru un om ocupat decat un comision de 2 euro pe luna.
2. DAE: Dobanda Anuala Efectiva, adica pretul real al imprumutului. Nu te multumi cu cifra anuntata pe materialele publicitare, cere un calcul personalizat ofiterului de credit. Serviciile optionale si comisioanele viitoare care nu pot fi estimate (cum ar fi comisionul de intarziere la plata sau cel de rescadentare) nu intra in calculul DAE, deci asigura-te ca stii toate comisioanele pe care le platesti sau le-ai putea plati in cazul unor situatii